Alleen beschikbaar in Zwaag

Dry Needling

Dry Needling is een methode om te behandelen bij pijn en stijfheid als gevolg van zogenaamde “triggerpoints” in spieren. Triggerpoints zijn wat de meeste mensen spierknopen noemen. Eigenlijk is dit een plaatselijke spierverkramping waar afvalstoffen zijn opgehoopt. Je kunt dit voelen als een hard bobbeltje en wanneer je er op drukt geeft het een pijnlijk gevoel dat uitstraalt naar een andere plek. Samen kunnen we ter bevestiging kijken naar afbeeldingen om te zien welke spier de boosdoener is van de klachten.

De triggerpoints kunnen overal in het lichaam in spieren ontstaan. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of het aanhouden van een verkeerde houding. Toch kan het ook ontstaan door bijvoorbeeld vallen, te weinig beweging of slechte voeding.

Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van “droge” naaldjes, zonder toevoeging van medicatie, vandaar de naam dry needling

Vaak geeft het pijnvermindering en een verbeterde beweeglijkheid in de betrokken spieren en gewrichten.

De Dry Needling behandeling wordt door veel mensen als niet pijnlijk ervaren. Als de naald op de juiste plek is geprikt kan dit een kleine spier samentrekking geven of een verdoofd gevoel wat mensen vaak herkennen als het inwerken van de verdoving bij de tandarts.

Dry Needling is geen wonder behandeling, vaak zijn er meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Na een behandeling kan je last hebben van een vermoeid gevoel op de plek waar is geprikt, maar soms zelfs voor je gevoel in het hele lichaam. Dit kan geen kwaad en is een normale reactie op de behandeling. Ga de dag van de behandeling dus even niet sporten.

Ook kan het voorkomen dat er een klein bloedvaatje wordt geraakt waardoor je een blauwe plek kunt krijgen, deze verdwijnt doorgaans net zo snel als een gewone blauwe plek en kan geen kwaad.

Het grootste verschil in behandeling met acupunctuur ligt in de hoeveelheid naaldjes die wordt gebruikt. Dry Needling gebruikt maar één naaldje per keer en wordt vaak dieper en korter gebruikt dan bij acupunctuur.

Wilt u meer weten over Dry Needling? Neem dan contact op met onze therapeute Daniëlle.