Het verschil tussen Mensendieck en Fysiotherapie

mensendieck Zwaag en Heerhugowaard | Fysiotherapie B&O

Het verschil tussen Oefentherapie Mensendieck en Fysiotherapie

We krijgen vaak de vraag wat het verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie is. Iedereen kent fysiotherapie, maar veel mensen vragen zich nog af wat oefentherapie mensendieck is. Eén van de grootste verschillen is dat oefentherapeuten voornamelijk hands off werk en de fysiotherapeuten hands on.

Fysiotherapeuten proberen door middel van manuele technieken als massages en mobilisaties klachten te verminderen (hands on). Fysiotherapeuten richten zich over het algemeen op de klacht zelf.

Zowel fysiotherapeuten als oefentherapeuten behandelen houding- en bewegingsgerelateerde klachten. Wij passen beide spierversterkende of spierontspannende oefeningen toe voor het verminderen van deze klachten. Het aanbod in oefeningen kan variëren in verschillende doeleinden zoals stabiliteit, spierkracht en mobiliteit. Oefentherapie en fysiotherapie zitten tevens in hetzelfde pakket van de zorgverzekering.

Oefentherepauten zijn gespecialiseerd in het geven van oefeningen en de bewustwording van het bewegingsgedrag (hands off). Zij kijken niet alleen naar de klachten die patiënten hebben in de praktijk, maar ook naar de belemmeringen in het dagelijks leven en de gedragsverandering. Hoe gaat u om met uw klachten, wanneer neemt u rust en hoe past u de oefeningen in het dagelijks leven toe? De patiënt moet anders leren bewegen. Het is daarom erg belangrijk dat de patiënt zelfstandig wordt. Oefentherapeuten zullen een klacht altijd betrekken bij de gehele houding, daarom zal uw houding ten allen tijde centraal staan binnen de behandeling.

Heeft u nog vragen over de behandelingen van de oefentherapeut en fysiotherapeut, dan horen wij dat graag!
Danielle Galis
Danielle Galis
Fysiotherapeute, orthomoleculair therapeute en eigenaresse van Fysiotherapie B&O in Zwaag en Heerhugowaard