Hoe werkt het Metabolic Balance Plan?

Het Metabolic Balance Plan zorgt ervoor dat de stofwisseling weer in balans komt. Aan de hand van een bloedwaarden onderzoek en een korte vragenlijst wordt een persoonlijk voedingsplan opgesteld met een aantal leefstijlregels.

Alle voedingsstoffen die je hiermee binnen krijgt worden omgezet in bruikbare energie in plaats van in vet(reserves).

Het volledige plan is erop gemaakt om een leefstijlverandering te weeg te brengen en gewoonten te veranderen. We noemen dit dus geen dieet.

Je maakt dus ook geen gebruik van allerlei shakes, repen of supplementen maar alleen volwaardige voeding zodat je altijd een normale maaltijd kunt eten en dus ook in gezelschap mee kunt eten.

Stofwisseling

Ons lichaam kent vele processen die allemaal met elkaar samen werken. Als één proces niet goed functioneert, zal het andere er door worden beïnvloed. In onze huidige maatschappij, en nu met het Corona Virus in het bijzonder, zien we een aantal problemen extra hard naar boven komen.

Om ons lichaam weer optimaal te laten functioneren willen we de stofwisseling ofwel ons metabolisme weer in balans brengen. Stofwisseling is voor ons lichaam meer dan alleen een proces dat nodig is bij het afvallen.

Stofwisseling is de omzetting van voedingsstoffen naar energie en bouwstoffen, maar ook het verwerken van afvalstoffen en de aanmaak en het gebruiken van reserves. Het gebruiken van bouwstoffen en energie is de bron voor alle processen in ons lichaam.


Wat gebeurd er als je het plan volgt?

Doordat de stofwisseling wordt geoptimaliseerd zijn er een aantal veranderingen die vaak voorkomen. Natuurlijk is iedereen anders en zijn ieders klachten ook anders. Toch zien we een aantal verbeteringen vaak voorkomen:

 • Gewichtsverlies
 • Vet percentage vermindering
 • Spier percentage verbetering
 • Gezond en fit zijn
 • Beter slapen
 • Minder warrig hoofd / Verbeterde concentratie
 • Hormoonbalans (denk hierbij aan menstruatie of vruchtbaarheid problemen)
 • Minder gewrichtsklachten
 • Bloedwaarden verbeteren
 • Bloeddruk regulatie
 • Verbetering van huidklachten
 • Gebruikte je al medicatie? Dan vermindert dit vaak!

Hoe ziet een behandeltraject eruit:

We plannen altijd eerst een kennismakingsgesprek in waarbij we bekijken of het Metabolic Balance Plan iets voor jou is. Wat is jouw doel? Wat zijn jouw klachten?

De volgende stap is het afnemen van bloed. Het afnemen van bloed gebeurd middels een vingerprik waarna dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Je kunt bloed door mij af laten nemen in de praktijk in Zwaag of een bloedafname set laten bezorgen en het bloed bij jou in de buurt bij een prikpunt laten afnemen. Hierin zit een prijsverschil, kijk hiervoor bij de tarieven.

Zijn er contra indicaties? Dan adviseren we altijd eerst contact op te nemen met de huisarts of een behandelend specialist.


Bloeduitslag, het plan maken en doornemen

Doorgaans is de uitslag van het bloedonderzoek er binnen een week. Ik als behandelaar ontvang de bloedwaarden waarmee ik het Metabolic Balance Plan voor jou maak. Dit doe ik met behulp van een programma dat selecteert welke voedingsmiddelen goed zijn voor jouw stofwisseling uit een database van 400.000 natuurlijke voedingsmiddelen.
De uitslag van het bloedonderzoek deel ik de eerst volgende keer dat we elkaar zien waarbij ik uitleg geef wat dit betekend voor jouw lichaam. Er worden 36 bloedwaarden bekeken die inzicht geven in de verstoringen van de stofwisseling en hormoonhuishouding en de ontstekingswaarden.


Vier Fasen

Het programma bestaat uit 4 fasen. Fase 1: De voorbereidingsfase, Fase 2: De strenge fase, Fase 3: De minder strenge fase en Fase 4: Gewichtsbehoud.

De eerste fase

De eerste fase is de voorbereidingsfase waarbij je het lichaam gaat resetten in twee dagen. Op deze twee dagen eet je licht verteerbaar voedsel, zoals groeten,fruit, rijst of aardappelen zodat je je spijsvertering tot rust brengt. Je lichaam schakelt hierbij over op de energie die al aanwezig is in het lichaam, de vetreserves.

De tweede fase

De tweede fase is de strenge fase. Hierin eet je de voedingsmiddelen uit jouw lijst die jouw stofwisseling gaan optimaliseren en het lichaam ontgiften. Je krijgt een maaltijdplanning voor 3 dagen mee met elk 3 maaltijden per dag. Deze zijn opgebouwd uit koolhydraten, eiwitten en vetten in voor jouw bepaalde hoeveelheden. De lijst voedingsmiddelen (koolhydraten, eiwitten, vetten) vormt de basis en het is belangrijk om je aan de aangegeven voedingsmiddelen en hoeveelheden te houden.
Daarnaast leer je de acht Metabolic Balance regels toe te passen.
Deze fase duurt minimaal 14 dagen, of net zolang tot je jouw gewenste doel hebt bereikt.

De derde fase

De derde fase is de minder strenge fase. De lijst met voedingsmiddelen wordt iets uitgebreid ten opzichte van fase twee, nog steeds gebasseerd op jouw bloedwaarden. In deze fase mag je wat "spelen" met de hoeveelheden. Belangrijk is om te voelen hoe je lichaam hierop reageert. Doordat je je hier bewuster van bent kan je betere keuzen te maken wat je wel of niet wilt eten.
Ondanks dat je wat meer loslaat blijft je stofwisseling optimaal. De regels zijn inmiddels gewoonten geworden en je kunt nu bewuste keuzes maken op het gebied van voeding.
Tevens mag je in deze fase een zogenaamde "sjoemel" maaltijd eten voor als je bijvoorbeeld een feestje hebt.

De vierde fase

De vierde fase is de fase waarin je je behaalde gewicht en gezondheidswinst gaat behouden. Deze fase is eigenlijk geen fase maar het moment waarop je deze levensstijl volledig eigen hebt gemaakt. Je bepaalt zelf wat en in welke hoeveelheden je eet en kunt nu bewuste keuzes maken om je stofwisseling in balans te houden.

Begeleiding

Natuurlijk krijg je in alle fasen begeleiding van mij als fysio- en orthomoleculair therapeute. De begeleiding kan persoonlijk maar ook digitaal zijn, net wat je zelf prettig vind. Tevens maken we gebruik van email, WhatsApp en een besloten Facebook pagina. De hoeveelheid begeleiding hangt af van het pakket dat je kiest. Kijk hiervoor bij de tarieven.

Voor vragen zijn wij telefonisch, per mail en WhatsApp bereikbaar.